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Background 
On July 1, 2002, National Instrument 54-101 Communication with Beneficial Owners of 
Securities of a Reporting Issuer (NI 54-101) came into force. NI 54-101 replaced 
National Policy 41.  
 
Frequently asked questions  
As is often the case with the introduction of a new rule, users of NI 54-101 find they have 
questions regarding its application and interpretation. To assist those users, we have 
compiled a list of frequently asked questions (FAQs) that, while not exhaustive, represent 
the types of inquiries we have received to date.  
 
We have divided the FAQs into the following categories:  

A. Reporting issuer questions 
B. Intermediary questions 
C. Beneficial owner questions 
D. General questions 
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A. Reporting issuer questions  

 
1. We are a reporting issuer and some of the beneficial owners of our securities reside 

outside Canada. Must we send proxy-related materials to beneficial owners who 
reside outside Canada? Section 2.12(3) seems to suggest that we must. 

 
 You must send proxy-related materials to beneficial owners who hold through 

proximate intermediaries that are either: 
 

(i) participants in a recognized depository (The Canadian Depository for 
Securities Limited (CDS)), or 

(ii) intermediaries on CDS’ intermediary master list. 
 



Section 2.7 of the Instrument requires you to send to beneficial owners proxy-
related materials that you must send to registered holders. Section 2.9 sets out the 
procedure for sending materials directly to non-objecting beneficial owners 
(NOBOs) and section 2.12 sets out the procedure for sending materials indirectly 
to beneficial owners. In both instances, you determine the beneficial owners to 
send materials to by making a request for beneficial ownership information.  
Section 2.5(1) says that you must send your request for beneficial ownership 
information to proximate intermediaries that are either: 

 
• participants in a recognized depository that hold securities entitling the 

holder to receive notice of the meeting or to vote at the meeting, or 
• intermediaries (or their nominees) on the depository’s intermediary master list 

that are registered holders of securities entitling the holder to receive notice of the 
meeting or to vote at the meeting. 

 
Section 2.12(3) does not require you to send proxy-related materials to all beneficial 
owners outside Canada. It simply clarifies that you cannot use direct delivery if a 
proximate intermediary is in a foreign jurisdiction and the law of that foreign jurisdiction 
requires indirect delivery. 
 

2. Item 10.1 of the request for beneficial ownership information (Form 54-101F2) 
requires the reporting issuer to state whether it will pay the costs associated with the 
delivery of securityholder materials to objecting beneficial owners (OBOs). We may 
be prepared to pay the costs up to a certain amount. If we answer “yes”, are we 
exposing ourselves to an undefined and potentially excessive amount? 

 
 No. You can add language in the form to state how much you are prepared to pay on a 

per OBO basis. We expect that the fees of the proximate intermediary (or its service 
provider) for delivery to OBOs would be similar to the fees they charge for delivery to 
NOBOs. Section 1.4 of the Instrument requires the fees for delivery to NOBOs to be “a 
reasonable amount”. Currently, we would view an amount not exceeding $1 as 
reasonable (see section 2.6 of the Companion Policy to the Instrument). 

 
3. Does the Instrument require a reporting issuer to pay for sending proxy-related 

materials or other securityholder materials to OBOs? 
 
 No. You are only required to pay the proximate intermediary for sending securityholder 

materials (including proxy-related materials) to OBOs if the OBO has declined to receive 
those materials under section 2.14. However, if you decline to pay in other 
circumstances, there are three possible consequences: 

 
(i) the intermediary pays (see Part B question 9 of these FAQs); 
 
(ii) the OBO pays; or 
 



(iii) neither the intermediary nor the OBO pays and the intermediary does not send the 
materials. If OBOs do not receive proxy-related materials, they may not be in a 
position to provide voting instructions for the meeting. 

 
4. What is “routine” business? 
 
 “Routine business” is defined in the Instrument. Any matters that fall outside those listed 

in the definition are not “routine business”. The definition is: 
 
 ““routine business” means, for a meeting, 
 
 (a) consideration of the minutes of an earlier meeting, 

(b) consideration of the financial statements of the reporting issuer or an auditor’s 
report on the financial statements of the reporting issuer, 

(c) election of directors of the reporting issuer, 
(d) setting or changing of the number of directors to be elected within a range 

permitted by corporate law, if no change to the constating documents of the 
reporting issuer is required in connection with that action, or 

(e) reappointment of an incumbent auditor of the reporting issuer;”. 
 

5. Mutual funds (or their managers) have historically sent meeting materials directly 
to unitholders under NP 41. Does section 10.3 prevent mutual funds from 
continuing to send materials directly to their unitholders who hold through mutual 
fund dealers or investment dealers? 

 
 Despite section 10.3, a mutual fund can continue, as a person or company designated by 

the intermediary under section 2.12(2), to send unitholder meeting materials directly to 
unitholders who hold through mutual fund dealers or investment dealers.. 

 
 
B. Intermediary questions  
 
1. Under section 3.2 and the Explanation to Clients (Form 54-101F1), must we ask 

clients whether they will consent to electronic delivery even if we (or our service 
provider) do not offer electronic delivery? 

 
No. The consent provisions only apply if you (or your service provider) intend to 
provide electronic delivery of securityholder materials to clients. You should still 
obtain the client's electronic mail address, if available, as it forms part of the 
ownership information defined in the Instrument and may be of interest to 
reporting issuers (see section 5.4(4) of the Companion Policy). There are 
electronic delivery technologies available and we encourage intermediaries to take 
advantage of them to increase efficiency and cost-effectiveness.  

 



2. The “Electronic Delivery of Documents” section in the Explanation to Clients and 
Client Response Form (Form 54-101F1) refers to an “enclosed consent form”. There 
is no “enclosed consent form”. 

 
 We have not provided a consent form in the Instrument because proximate intermediaries 

can prepare appropriate consents themselves. We expect proximate intermediaries to 
follow the guidelines for meaningful consent set out in National Policy 11-201. 

 
3. In the Explanation to Clients and Client Response Form (Form 54-101F1), the boxes 

for checking OBO and NOBO status are the wrong way round. 
 
 The English version of Form 54-101F1 is incorrect. The French version is correct. We 

will amend the Form as soon as possible. In the meantime, you should ensure that the 
forms you use show the boxes correctly. 

 
4. As part of our account opening procedures, we have already asked clients for their 

preferred language of communication. Can we rely on our previous instructions or 
must we ask them again? 

 
 You may rely on previously obtained instructions on preferred language if the 

instructions cover the issues set out in the Explanation to Clients and Client Response 
Form (Form 54-101F1). 

 
5. Under section 3.2, must we have a completed client response form before we can 

hold securities on behalf of our client? 
 
 No. Section 3.2(b)(i) requires you to have obtained instructions from the client on the 

matters in the client response form before you can hold securities on behalf of the client. 
The Instrument does not say you must obtain a completed client response form. You must 
satisfy yourself that you have got instructions on the matters in the client response form. 
You must also bear in mind your responsibilities under any relevant IDA requirements. 

 
6. If we have the client’s consent to deliver securityholder materials electronically, 

must the reporting issuer also get consent for us to send the materials electronically? 
 
 No. Under section 4.2, if a reporting issuer gives materials to an intermediary for sending 

indirectly to beneficial owners, the obligation to send them is on the intermediary, not the 
reporting issuer. If the intermediary sends the materials electronically, it is the 
intermediary that must have the client’s consent. 

 
 If a reporting issuer sends materials directly to beneficial owners under section 2.8 or 2.9, 

the reporting issuer must have the client’s consent to electronic delivery. 
 
 If an intermediary seeks the consent of a beneficial owner to electronic delivery by the 

reporting issuer, both the intermediary and the reporting issuer must ensure that the 
consent is consistent with the guidelines in NP 11-201. 



 
7. In the Explanation to Clients and Client Response Form (Form 54-101F1), under 

Disclosure of Beneficial Ownership Information, there is an instruction to disclose 
particulars of fees or charges that the intermediary may ask an OBO to pay. As the 
fees or charges will differ depending on the reporting issuer, the bulkiness of the 
materials, whether it is insured mail or regular mail, etc., what exact particulars 
must we provide? 

 
 You need not set out detailed fee information. The instruction and the optional disclosure 

in the client response form clarify that, if you intend to recover the costs of delivery to 
OBOs where the reporting issuer does not pay, you must explain how you intend to 
recover the costs from the OBO. The specific mechanism by which you recoup your costs 
from the OBO is a business decision. 

 
8. Must mutual fund dealers send their details to the depository under section 3.1 and 

must they send their clients the Explanation to Clients and Client Response Form 
(Form 54-101F1)? 

 
 The answer depends on whether the mutual fund dealer is an intermediary as defined in 

the Instrument. If the mutual fund dealer does not hold shares or units of a mutual fund 
on behalf of its clients, then it would not be an intermediary for the purposes of section 
3.1. If it does hold shares or units of mutual funds on behalf of clients, it is an 
intermediary and must comply with sections 3.1 and 3.2. Mutual fund dealers that are 
intermediaries need only send Form 54-101F1 to those clients on whose behalf they 
actually hold securities. 

 
9. Under the Instrument, can intermediaries charge OBOs for sending them proxy-

related materials provided by a reporting issuer? 
 
 The Instrument does not prohibit intermediaries from charging OBOs for sending proxy-

related or other securityholder materials. Provincial securities legislation may regulate 
whether intermediaries can charge and whether they must send proxy-related materials if 
neither the reporting issuer nor the OBO has agreed to pay the costs of sending. You 
should confirm the position under the appropriate securities legislation. 

 
 For example, in Ontario (section 49(2) of the Securities Act), the registrant or custodian is 

not required to send proxy-related materials to a beneficial securityholder if neither the 
reporting issuer nor the beneficial owner has agreed to pay the reasonable costs of 
sending. In Alberta (section 104(2) of the Securities Act), the registrant or custodian must 
send proxy-related materials if the beneficial securityholder has agreed to pay the 
reasonable costs. In British Columbia (section 182 of the Securities Rules), the registrant 
or custodian is not required to send materials if the beneficial owner has not declined to 
receive the materials and has not agreed to pay the reasonable costs. In Québec (section 
165 of the Securities Act), a dealer or any other person holding the securities of a 
reporting issuer on behalf of clients must forward all securityholder materials to the 



owner at the expense of a person designated by regulation. The regulation does not 
designate any person. 

 
 In contrast, in Manitoba (section 79(1) of the Securities Act), shares of a company 

registered in the name of a registrant or its nominee and not beneficially owned by the 
registrant cannot be voted at any shareholders meeting unless the registrant sends the 
proxy-related materials to the beneficial owner at no expense to the beneficial owner. 

 
 We expect that fees for sending securityholder materials to OBOs would be similar to 

those for sending to NOBOs. Section 1.4 of the Instrument requires the fees for delivery 
to NOBOs to be “a reasonable amount”. Currently, we would view an amount not 
exceeding $1 as reasonable (see section 2.6 of the Companion Policy to the Instrument). 

 
10. Why is there a reference, in the indirect delivery flow of the flowchart, to the 

intermediary sending the reporting issuer a search response and omnibus proxy 
(Form 54-101F4)?  

 
 The reference is incorrect. We will amend the flowchart as soon as possible. We remind 

you to refer to the Instrument to determine your obligations.  
 
11. Managers of discretionary managed accounts have authority in the management 

agreement to vote the securities on behalf of the underlying beneficial owner. These 
managers fall within the definition of “intermediary”. As they do not hold a general 
power of attorney, it is arguable that they do not have authority to provide the 
instructions in the Explanation to Clients and Client Response Form (Form 54-
101F1). Must they obtain authority from the underlying beneficial owner to provide 
the instructions in the Form? 

 
 No. For the purposes of the Instrument, we take the view that the manager can provide 

the instructions in the Form without seeking additional authority from the underlying 
beneficial owner. 

 
 
C. Beneficial owner questions  
 
1. Under National Policy 41, non-registered owners could revoke their voting 

instructions. Can beneficial owners revoke their voting instructions under the 
Instrument? 

 
 Yes. We take the view that a written revocation of voting instructions constitutes new 

voting instructions. Reporting issuers and intermediaries must use their best efforts to 
comply with the most current voting instructions. Under the omnibus proxies, they are 
not allowed to vote except in accordance with the voting instructions received from 
beneficial owners. Securities legislation also requires intermediaries who are registrants 
to vote or give a proxy in accordance with written voting instructions received from 
beneficial owners. 



 
2. Can a beneficial owner decline to receive proxy-related materials relating to 

meetings involving non-routine business? 
 
 No. The client response form permits beneficial owners to decline proxy-related materials 

only for meetings involving “routine business” as defined in the Instrument. 
 
3. Can beneficial owners of a debenture issued under a trust indenture get proxy-

related materials for meetings where registered holders are entitled to vote? 
 

The answer depends on the securities legislation of the relevant jurisdiction. A 
reporting issuer must, under section 2.7, send proxy-related materials to beneficial 
owners if, under Canadian securities legislation (defined in National Instrument 
14-101), it must send those materials to registered holders. For example, section 
83.1 of the Securities Ac t in Québec would result in proxy-related materials 
having to be sent to beneficial owners of a debenture issued under a trust indenture 
if the registered holders of the debenture have the right to vote at a meeting 

 
4. I am a beneficial owner of securities and I have asked my broker to forward all 

meeting materials to me. Can I vote or ask someone to vote on my behalf at 
meetings of the reporting issuer of my securities? 

 
 Yes. When you receive the request for voting instructions, you can ask your broker (the 

intermediary) in writing for a legal proxy. The legal proxy grants you the right to vote the 
securities that you beneficially own. If you wish to nominate someone to vote on your 
behalf, you can ask your broker to modify the legal proxy to grant your nominee the right 
to vote. 

 
 
D. General questions  
 
1. Can a person or company that is not the relevant reporting issuer obtain a NOBO 

list? 
 
 Yes. There are two ways that a third party can obtain the NOBO list: 
 

(i) Under section 6.1, a third party can ask a reporting issuer for its most recent 
NOBO list for any proximate intermediary. 

 
(ii) Under section 6.2(1), a third party can use the same process for requesting 

beneficial ownership information from a proximate intermediary that a reporting 
issuer uses under section 2.5(2) of the Instrument. The third party has the same 
rights and obligations under the Instrument as a reporting issuer that requests 
beneficial ownership information, except for: 

 
• fixing a meeting and record date (section 2.1) 



• sending a notice of meeting and record dates (section 2.2) 
• requesting depository information (section 2.3(1)) 
• sending a request for beneficial ownership information 20 days before the 

record date (section 2.5(1)) 
• sending a legal proxy (section 2.18) 
• receiving an omnibus proxy (section 4.1(1)(c)) 
• receiving a participant omnibus proxy (section 5.4) 
 

The third party must also send a copy of the request for beneficial ownership information 
concurrently to the reporting issuer and must provide an undertaking (Form 54-101F9) to 
the proximate intermediary.  

 
2. Section 6.2(3) provides that certain subsections of Parts 2, 4 and 5 do not apply to 

third parties requesting beneficial ownership information. The exclusions do not 
include references to section 2.9 and 2.12. Is a dissident shareholder that sends 
materials to beneficial owners about a meeting subject to the same timing 
requirements under section 2.9 and 2.12 as a reporting issuer? 

 
 No. Dissident shareholder materials are not “proxy related materials” as defined in the 

Instrument. Sections 2.9 and 2.12 only apply to proxy-related materials. 
 
3. Is the ISIN the same as the CUSIP and, if not, what is the difference? 
 
 The ISIN (International Securities Identification Number) is the number issued to a 

security under the international standard ISO 6166. The National Numbering Agency of 
the country in which the security is domiciled issues the number. The CUSIP is the 
number used for Canadian and U.S. securities. The CUSIP number follows the ISO 6166 
guidelines for ISINs, except that it does not contain the country code (the first two 
characters of the ISIN). 

 


